Vinnarna i För-orten 2021


Watoto arts

Första plats | För–kvinnor 2021

Det saknas mångfald i utbudet av dockor och många barn känner inte igen sig själva eller sina familjer i det som erbjuds idag, vilket leder till att barn känner sig annorlunda och utanför.

Fatma Guettou startade Watoto Arts för att förändra detta. De skapar inkluderande handgjorda dockor som representerar alla hudfärger, funktionsvariationer och familjekonstellationer.

”Mångfald i leken är viktig för att lägga grunden för förståelse och empati. Den normaliserar att människor ser olika ut och är lika mycket värda. Dockorna är tillverkade i Sverige genom en hållbar produktion. De reflekterar mångfald och låter barn och familjer känna igen sig själva i leken.” – Fatma Guettou, grundare och VD

Motivering: ”Watoto Arts har en internationell potentiell samtidigt som de förändra och förbättrar samhället lokalt. Dessutom har företagen starka värderingar och en klart syfte som kan förändra och förbättra för väldigt många barn så att de aldrig behöver känna sig utanför igen.”

Stort grattis @watoto_arts!

Sizzle

Första plats | För–samhället 2021

Sizzle är ett foodtech-företag som arbetar med att bygga en infrastruktur som konkurrerar med existerande storföretag genom att fokusera, hjälpa och samarbeta med talangfulla hemmakockar samt mindre företag med goda arbetsförhållanden och villkor. Målet är att kunna bryta normer och skapa ett mer inkluderande samhälle där mat, kultur och folket är i fokus.

Majoriteten av deras kockar är kvinnor från förorten som ofta befinner sig långt från arbetsmarknaden. Genom deras plattform hjälper de dessa kvinnor att bli matentreprenörer utan något startkapital. De förses med kök, kundbas, kunskap, marknadsföring, leveransalternativ och mer. Detta som möjliggör att de kan fullt fokusera på matlagning.

Detta leder i sin tur till att du som kund får du smaka på autentisk mat från världens alla hörn. De erbjuder också catering och matlagningskurser, dock i dagsläget endast för företag.

”Coming to Sweden it came as a shock that almost everyone was serving the same dishes. Real food is diverse and also an identity. It makes the perfect vehicle to connect people and cultures.” – Nabeel Nazeer, VD

Motivering: ”Marknaden är mogen för denna typ av idé. Idén är väl genomarbetat och det finns ett starkt grundarteam och det som presenterades var välgrundat.”

Stort grattis @sizzle.se!

Leyda Wear

Andra plats | För–kvinnor 2021

Leyda Wear brings traditional wear closer to home. Vi är en e-handelsbutik som säljer traditionella fest- och brudklänningar, accessoarer och smycken. Vi erbjuder en bekväm och tillgänglig lösning på något som tidigare inte har funnits i Sverige.

”Vi startade Leyda wear då vi och många av våra vänner upplevde utbudet av traditionella kläder som väldigt begränsad. Sedan starten har vi sålt slut på alla våra kollektioner som vittnar om en enorm efterfrågan.” – Leymuun Farah

Stort grattis @leydawear! Vi se fram emot att se er växa!

Fyra-appen

Andra plats | För–samhället 2021

Fyra-appen är en matteapp som ska underlätta arbetet för lärare som idag har en enorm arbetsbelastningen på sig. Appen hjälper läraren med tilldelning av uppgifter, planering av lektioner, bedömning, kartläggning och mycket mer. Viktigast av allt – Fyra-appen kommer att frigöra dyrbar tid för läraren som i sin tur kan lägga den tiden på kvalitativ undervisning och elevers välmående.

”I grund och botten gör vi detta för att skapa ett bättre samhälle. Vi tror på att välmående lärare ger välmående elever som i sin tur skapar ett välmående samhälle.” – Mohammed Hachem

Stort grattis @fyra.appen! Vi ser fram emot att se er göra skillnad i Sveriges skolor!

Fatimas barnmat

Tredje plats | För–kvinnor 2021

Med smaker inspirerade från världens alla olika matkulturer så skapar vi på Fatima’s en helt ny variant av barnmat. Vår vision är att tillgodose ALLA barns särskilda matbehov – vare sig du föredrar halal-barnmat eller kosher-barnmat. Alla barns behov ska tillgodoses – vi kommer även att erbjuda smaker utifrån din egen matkultur. Autentiska smaker tillagade med ekologiska råvaror.

”När jag var liten så tillgodosågs inte mina och många andra muslimska barns religösa matbehov. Det gjorde att min mamma var tvungen att spendera mer tid för att laga anpassad mat till mig. Detta vill jag lösa med Fatimas mat – tillgängliggöra mat för alla barn oavsett kulturell eller religös bakgrund.” – Faduma Haji Hashi, grundare.

Stort grattis @fatimas.barnmat! Vi se fram emot att se era produkter i butikshyllan!

Teera

Tredje plats | För–samhället 2021

Teera är en app som länkar innehavaren av förhyrda parkeringsplatser med bilister i behov av korttids- eller långtidsparkering. Teera erbjuder användaren en möjlighet att hyra, respektive hyra ut, sin parkeringsplats på ett enkelt och smidigt sätt. Konceptet bakom Teera går ut på att förenkla vardagen för bilisten genom att minska tiden den lägger på att söka upp en tillgänglig parkeringsplats.

”Vi alla har någongång varit irriterade över att det inte finns lediga parkeringsplatser. Det var denna frustration samt att det stod så många tomma förhyrda parkeringsplatser som gav upphov till idén. Genom TEERA gör vi inte bara bilistens liv enklare. Vi hjälper även varandra att vara mer resurseffektiva i processen.” – Jabril Ali, grundare.

Stort grattis @teera_ab! Resan har bara börjat och vi ser fram emot att följa er!

Partners