För-orten presenterar topp 18

Tävlingen För-orten 2019 slutade med sex otroliga vinnare, varav fem var kvinnor. Tillsammans gjorde vi en resa från augusti till december fylld med inspiration, drivkraft, framgång, innovation och så mycket mer. För-orten lockade ett stort engagemang från entreprenörer runt om hela Sverige. Totalt fick vi in 290 enastående idéer för kategorierna ”För-samhället” och ”För-kvinnor”.

Tyvärr fick många fantastiska idéer inte ta del av rampljuset. Därför har vi nu valt att lyfta de 18 bästa idéerna som deltog i För-orten 2019. Topp 18 listan presenteras nedan utan någon inbördes ordning.

Harmony Straw

Harmony Straw vill komma med alternativ till plast och engångsartiklar i plast. Visionen är att få fram ett hållbart levnadssätt. Oavsett kön, ålder, kultur och socioekonomisk status.

– Vi vill komma med alternativ till plast och engångsartiklar i plast. Vi hoppas också att kunna minska allt personligt avfall. Och inte bara för det är bra för planeten utan det ska också kunna vara ett mer uppfyllande och praktiskt sätt att leva på, sade Hafez Hamid.

Läs mer på www.harmonystraw.se

Hello Flow

Grundat av två diplomerade stress- och avspänningspedagoger som själva drabbats av utmattning i ung ålder. Att kunna hantera och förebygga stress och ohälsa är en viktig faktor. Deras metod, flowmetoden, handlar mycket om att förstå sig själv. Processen är att ta makten över sin egen situation.

– Vi utför workshops och coachning för individer och företag. Det vi vill göra är att jobba förebyggande och att stärka det friska, sade Kelly Richardsson.

Läs mer på www.helloflow.se

DYAMO

Två barndomsvänner startade en digital plattform som är ämnad för att främja elever i utsatta områden. Att stötta och vägleda unga med äldre mentorer som studerar på universitetsnivå från förorten. Och för att sedan kunna uppmuntra till högre utbildning.

– Orten är full av kompetenser och med rätt planeringsverktyg kan man uppnå bättre resultat i skolan. Och att ge ungdomar framtidsvisioner samt att stärka studiemotivationen, sade Safae Berrahmoune

Läs mer på www.dyamo.se

Afna Hem

Bygger en plattform där privatpersoner kan bidra till en mer hållbar bostadsmarknad.

Vi vill skapa en plattform där vanligt folk direkt kan bidra till att skapa en sundare bostadsmarknad. Och med hyresrätter som folk faktiskt har råd med, säger Ibrahim Abou Hachem.

MechnGo

MechnGo är en mobil bilverkstad som erbjuder verkstadstjänster såsom däckskiften och bilinspektioner hos kunden – enkelt via en digital tjänst.

– Vi har en plattform med bilmekaniker som är redo att serva kunderna på deras villkor, säger Fuad Aman.

Läs mer på www.mechngo.com

Rektra

Rektra arbetar för en innovativ och hållbar headhunting via AI med en vision om en mer rättvis och hållbar kompetensförsörjning.

Anonymitet och kandidaternas villkor om framtiden är i fokus, inte bara CV. Vilket möjliggör en träffsäker, fördomsfri och långsiktigt hållbar rekrytering som ser förbi nätverk, ålder, kön och bakgrund, säger Sanna Bergling.

Läs mer på www.rektra.se

Healthy Women

Healthy Women är ett kvinnonätverk med fysiska aktiviteter för en förbättrad fysisk och psykisk hälsa. I nätverket som vi har blir tjejerna delaktiga i en gemenskap och får tydliga mål för att kunna förbättra sin fysiska och psykiska hälsa genom sport, kultur och integration.

– Enligt vår erfarenhet är många i förorten isolerade och lever i utanförskap. Det vill vi ändra på. Vi riktar oss främst till tjejer mellan 13-30 år i Järva, säger Susan Dahlbeck.

Läs mer på www.healthywomen.nu

Ester by Sweden

Håller på att släppa en ny ansiktsmask på marknaden med fokuserar på lokala och europeiska råvaror. De vill satsa på att ge tillbaka till naturen i form av donationer från varje köp för att uppmuntra ansvarstagande konsumtion och produktion.

– Masken håller just nu på att tas fram och testas av vissa influencers och specialister, säger Amanda Berglund.

Femi

Prenumerationer av intimprodukter samt kompletterande produkter med ekologisk tänk som kan piffa upp vardagen.

– Vi vill stärka kvinnor och underlätta kvinnors vardagsliv under den jobbiga perioden varje månad och att man mår bättre på köpet när man får sin box, säger Suad Mohamed.

Stuckies

Under 1,5 år jobbade de med att ta fram världens bästa babystrumpor som inte halkar av från fötterna.

– Vi tog kontakt med fabriker för att kunna producera samples och nu finns vi hos nästan alla barnklädes återförsäljare, säger Celina Saffar

Läs mer på www.stuckies.se

Elsa & Sam

Barnprodukter som ska minska samhällsklyftorna, minska utanförskap och att alla barn ska känna att de kan bli vad de vill.

– Vi såg att det det inte fanns leksaker för barn med mörk hy. Så vi samlade ihop saker som jag har hittat utomlands och egenproducerade produkter i vår webbutik, säger Johanna Abdo.

Läs mer på www.elsaochsam.se

GYDE

GYDE presenterar en enklare väg och en helhetslösning till körkortet. Man kan utbilda sig på distans, främst då många inte har tid eller ork att ta sig till Trafikskolor.

Vi håller på att bygga upp en virtuell värld, klassrum och annat som kommer snabba på din väg till körkortet utan att det blir för påkostat, säger Rami Sarhan.

Balkonista

Balkonista erbjuder växtinredning för balkong & uteplats. De hjälper dig få en grön oas att njuta av hemma och samtidigt bidra till biologisk mångfald. Välj bland växtpaket och få växter som passar just dig, planterade och klara hem till dörren.

– Odling har alltid varit min hobby och passion. Så jag vill inspirera andra och kommer snart att börja leverera växtpaket som anpassas efter sin egen balkong, säger Malin Casabielhe.

Läs mer på www.balkonista.se

Västerortskampsport

Västerortskampsport är en träningsklubb som vänder sig främst till unga kvinnor i Järva. Vi håller på med olika träningsformer såsom Kickboxning för att stärka unga att kunna bli trygga i sig själva, säger Nada Idris.

Läs mer på www.vasterortkampsport.se

Sempangi collection

Sempangi collection är grundat at Kelly Sempangi vill skapa ett mode för den svenska kvinnan som vågar uttrycka sig i Afrikanska färger och mönster. Hon skapar skräddarsydda kläder som får kvinnor att sticka ut och vara unik med sin klädstil.

Zimify

Zimify är ett digitalt verktyg för att förebygga psykisk ohälsa bland universitetsstudenter. Studenter kan logga in med sitt skol ID helt anonymt och där kan man bygga upp sitt nätverk och byta kompetenser med varandra.

Vi vill med Zimify underlätta för studenter att bryta de sociala barriärerna, säger Mostafa Ismail.

Läs mer på www.zimify.se

INICIO

INICIO arbetar med att minimera gapet mellan teknikföretag och skolor genom att till exempel under sommarskolor skapa praktiska workshops med problemlösningar för 13-19 åringar.

Läs mer på www.meetinicio.org

Mother.

Mother. kombinerar neurovetenskapliga forsknings med virtual reality (VR) i
syfte att förbättra människors mentala hälsa. Depunctualisation/Depunktualisering
är vår första produkt och fokuset är att motverka depression, ångest och
humörstörningar.

Stort tack till våra sponsorer som gör det möjligt: