Finalisterna i FÖR-ORTEN 2021 – äntligen är de här!

544 har blivit 28. Träffa årets finalister som är med och tävlar om den stora vinsten – 500.000 kronor.

FÖR-ORTEN har gjort comeback – i år med bättre priser, fler städer och hungriga entreprenörer!

Efter ett uppehåll, på grund av pandemin, var det i höstas äntligen dags igen. Som vi har längtat!

Hela 544 stycken tävlande var med och slogs om vinstpriset på totalt 500.000 kronor till en början. Efter mycket om och men är 28 stycken fantastiska entreprenörer utvalda till årets finalister. Den sjuttonde december är det dags för den stora finalen, och finalisterna kommer att få pitcha sina ideér live inför publik, en eminent jury bestående av höjdare från näringslivet och investerare –  innan vinnarna utnämns. Topp 3 i varje kategori får sedan dela på vinsten, plus tjänster till ett värde av 100.000 kronor. Spännande va? Nu är vi nära!

Tills dess säger vi stort GRATTIS till våra 28 finalister – som skulle pitcha sin idé såhär:

TAXINE

ANNIKA MARIN

“Taxine är plattformen där du som passagerare kan boka en kvinnlig taxichaufför. Inom snar framtid kommer vi att skapa en app där du har möjligheten att välja om du, som kvinna, vill åka med en kvinnlig taxichaufför eller närmsta förare, oavsett av kön. Taxine skapades för att skapa en tryggare miljö i taxibilen och öka antalet kvinnliga taxiförare i en mansdominerad bransch. Det är en stor efterfrågan av kvinnliga förare men det är endast 3,8 % i Stockholmsområdet och 9,7 % i hela Sverige som är kvinnliga taxichaufförer. Låt oss ändra på det!”

MYBUUG

ABDI AHMED, SAMIR HASSEN, HALIMO AHMED & MOHAMED SH HASSAN

“Ljud, E-böcker och podcast som streamingtjänst för afrikanska diasporan.”

WATOTO ARTS

FATMAS GUETTOU & HAMID NOROOZIAN

”Watoto Arts är ett familjeföretag som skapar hållbara dockor i alla hudfärger och familjekonstellationer. Vårt mål är att skapa förutsättningar för inkluderande lek som utmanar normer och bäddar för en framtid utan diskriminering”

NORBITE

NATHALIE BEREZINA & MAXIM CHAPOVALOV

”Norbite – upcycling plastic waste into healthy food solutions! Norbite is the only insect industry that proposes a totally circular process by upcycling plastic waste into healthy and nutritious products for food and feed formulators. We want to feed the world in a sustainable way in an era of increased scarcity of resources.”

COACHEN

FARES HAMED, SATHISH RAJENDRAN, WELID KETAB & RIKARD JARL

“Coachen möjliggör för kompetenta personer att tjäna på sin kunskap, och för de som vill lära sig att kunna utveckla sin potential. Tillsammans – ett videosamtal i taget. Det Netflix är för underhållning, och Uber är för taxichaufförer – ska Coachen bli för coacher.”

AJOURA

MOHAMMED KOSSIR

“Ajoura är en innovativ digital plattform som förenklar nyheter i olika kanaler för personer med mindre goda kunskaper om det svenska språket. Med hjälp av Ajouras innovativa och användarvänliga funktioner kan personer som är svaga i det svenska språket ta del av innehåll i svensk media på ett enkelt och smidigt sätt. Vår vision är att vår plattform blir den, just nu, saknade pusselbiten som förenklar och ökar integrationen i Sverige.

BASHI

DILAN KAYA, BIYAN KAYA & SHINA KAMRAN HAGH

“Bashi är ett navigeringssystem och fungerar som ett trafikljus när man söker vård. Bashi riktar adekvata och stora patientflöden till rätt vårdinstans i rätt tid. Vid lansering finns Bashi på 11 språk som riktar sig till en stor minoritetsbefolkning i Sverige.”

LEYDA WEAR

MOHAMMED ALI, LADAN HASSAN, LEYMUUN FARAH & HASSAN MAKARAAN

“”Leyda Wear brings traditional wear closer to home.” Vi är en e-handelsbutik som säljer traditionella fest- och brudklänningar, accessoarer och smycken. Vi erbjuder en bekväm och tillgänglig lösning på något som tidigare inte har funnits i Sverige.”

HYPHAE

ALEXANDER LEIJON & ROBERT PETERSSON

“Hyphae vill använda avfall från bl.a. jordbruks- och skogsindustrin som resurs för att producera ett brett sortiment av högkvalitativ mat- och medicinalsvamp samt förädlade hälsoprodukter för restauranger och privatpersoner. I förlängningen kommer vi även använda koldioxiden från svamp-produktionen för att odla microgreens. Vi använder ett cirkulärt tänk och tar inspiration från syntropiskt och regenerativ odling och applicerar det i en urban miljö. Med delning av kunskap, full insyn i företaget och DIY lösningar erbjuder vi kunskap och verktyg för den som vill vara en del i den här rörelsen.”

REDOU

IDIL OMAR & RAHEL HABTEGABIR

“Vi kommer från en uppväxt med en relation till inredning som handlat mer om pris och funktionalitet där skinnsoffor, plastdukar och våningssängar varit centralt. Även om vi växte upp väldigt lyckliga så har vi idag förstått att inredning handlar om så mycket mer. Hemmet är en viktig plats för oss och alla förtjänar att ha det fantastiskt hemma. Ett genomtänkt hem som du mår bra i, en plats för vila, kreativitet och samla energi. Det är otroligt viktigt för oss.. Vi är därför övertygade om att inredningshjälp är framtidens nästa självklara hushållstjänst. Med hjälp av vår plattform, med målsättning att bli Sveriges största, vill vi göra inredningshjälp enkelt, tillgängligt och prisvärt för både kunder och anslutna inredare. Inredningshjälp ska vara tillgängligt för alla, oavsett stil, behov eller budget.”

VEKTO

HAUCHIN MOKRIAN & NAVID HAGHSHENAS

”Vekto är en applikation som främjar smidig och billig samåkning. Syftet är att hjälpa passagerare finna lediga sittplatser i bilar som kan köra passageraren till sin destination då den innefattas i förarens egna rutt. Vidare har ett innovativt förmånssystem integrerats vilket kompletterar appen till en slutprodukt som tillgodoser alla tre hållbarhetsdimensioner; ekologisk, ekonomisk och social.”

MERMAID SIMSKOLA

MUNA IDOW

“Ingen ska behöva drunkna i Sverige på grund av okunskap. Mermaid Simskola främjar vikten av simkunnighet i de socioekonomiskt utsatta områdena. Vi bygger ett tryggt samhälle runt bassängkanten – vi är Mermaid Simskola.”

SIZZLE

NABEEL NAZEER, VINCENT WONG & EDUARD VON SETH

“Sizzle är ett foodtech-företag som arbetar med att bygga en infrastruktur som konkurrerar med existerande storföretag genom att fokusera, hjälpa och samarbeta med talangfulla hemmakockar samt mindre företag med goda arbetsförhållanden och villkor. Målet är att kunna bryta normer och skapa ett mer inkluderande samhälle där mat, kultur och folket är i fokus. I dagsläget besitter vi ett industrikök i Botkyrka, där vi erbjuder jobb för dessa kockar där de kan laga traditionella och autentiska maträtter från deras hemland – så att vi kan främja mångkultur i Sverige genom mat.”

RELY

SOMIT FESSEHAZION & CARMEN BELTRAN

”Rely är en ekonomisk plattform som matchar kvinnor med finansiella produkter och tjänster utifrån personliga preferenser och behov. Vi existerar för att ge kvinnor möjlighet att fatta smartare ekonomiska beslut.”

PARK DIREKT

GOMERI LELO

“Park Direkt är en plattform som gör det möjligt för privatpersoner och företag att hyra ut sina parkeringsplatser som inte nyttjas till 100%.”

SMARTURINE

PEIDI LIU, MAROUANE BOUSFIHA & SUPAKARN NED PHATCHARASOPHON

“Från manuell urinprovtagning till digitaliserad och automatiserad! Genom en ny typ av uppkopplat toalettsistinlägg vill SmartUrine förenkla urinmätningar och provtagningar inom sjukvården. Med SmartUrines toalettsitsinlägg sker provtagningen automatiskt när patienten kissar och testsvaren skickas digitalt till sjuksköterskan eller läkaren. Målet? Att spara sjukvårdens resurser, ge patienten en bättre upplevelse och samtidigt öka testets tillförlitlighet och bidra till bättre hygien.”

SHADOWFLY

ADEL HABIB, MERIAM STEILA, JOSEF BOUZGARROU, ELVIS SEHOVIC, FREDRIK STIGEBRANDT & PETER KARLSSON

“I allt vi gör har vi som mål att du ska få större frihet och kontroll över din vardag. Vi tror på att tänka annorlunda. Vi når våra mål genom att våra tjänster är flexibla, enkla att använda och hållbara för framtiden. ShadowFly erbjuder ett logistiksystem med luftburna leveranser. Vi vill underlätta för invånarna i glesbygden att ha samma service som storstäder.”

FLIP N BID

ANNIS SAID & MOHAMMED SALEH

“Flip N Bid fungerar likt en dynamisk aktiemarknad som styrs av tillgång och efterfrågan. Upp emot 300 av marknadens mest eftertraktade sneakers ligger uppe på sajten med dess aktuella marknadsvärde som ändras i realtid. Både potentiella köpare och säljare lägger in ett bud de kan tänka sig att köpa, respektive sälja skorna för. När någon har accepterat ett bud påbörjas transaktionen och där tar Flip N Bid vid för att säkerställa en snabb och smidig transaktion. Alla produkter som handlas är helt nya och dess äkthet säkerställs av Flip N Bid själva, innan transaktionen genomförs. Processen sköts anonymt mellan köpare och säljare, fast med full transparens vad gäller avgifter och kostnader. Flip N Bid tar fullt ansvar för att pengarna sätts in på säljarens angivna konto och att köparen får hem sina nya verifierade sneakers.”

SHARING

NIHAYAT FARIS, JABRIL ALI & NAJMA ABDI

“Sharing är en app som länkar innehavaren av förhyrda parkeringsplatser med bilister i behov av korttids- eller långtidsparkering. Sharing erbjuder användaren en möjlighet att hyra, respektive hyra ut, sin parkeringsplats på ett enkelt och smidigt sätt. Konceptet bakom Sharing går ut på att förenkla vardagen för bilisten genom att minska tiden den lägger på att söka upp en tillgänglig parkeringsplats.”

FIGHT FOR ZERO

MARIAH HILDETORN & HENOK ALEM

“Fight for Zero kombinerar boxning med sysselsättning och personlig utveckling – för att inspirera och främja unga människors potential i utsatta områden.
Vi arbetar efter den etablerade och evidensbaserade metoden ”Five Pillars”, vilket bidrar till social hållbarhet. Metoden bygger på en folkhälsomodell som fokuserar på tre nivåer av förebyggande antivåldsarbete. Projekt, program och aktiviteter är behovsstyrda och baseras på målgruppens risknivåer av kriminalitet och våld.
Metoden ”Five Pillars” möjliggör personlig tillväxt och utveckling för barn och unga, genom sin förändringsteori med 5 grundläggande hörnstenar; Boxning/Kampsport, Utbildning, Arbete, Ung support och Ungt ledarskap. Metoden erbjuder en palett av aktiviteter som exempelvis träning, läxhjälp, samtalsgrupper och mentorskap.”

MOOD SOCIAL

MATARR SARR 

“Mood Social är ett socialt nätverk där man kan skapa och hitta aktiviteter och upplevelser tillsammans med vänner och nya människor.”

BARNBOXEN

HALIMA SADIA

“Det finns många föräldrar som frågar om råd i olika forum på sociala medier, till exempel om kläder, kost och sömn, för sitt eller sina barn. ”Vilket blöjmärke är bäst? Vilka kläder ska mitt barn ha när det är kallt? Hur många timmar ska ett barn sova?” Barnboxen har svaren på alla frågor! Barnboxen är en prenumerationstjänst där du med ett klick kan få hem allt ditt barn är i behov av i en box. Från blöjor till vinteroveraller – vi finns där för ditt barn. Min affärsidé löser vardagsstressen där du som förälder slipper shoppa i fysisk butik eller beställa hem från flera hemsidor med olika leveranstider. Tjänsten hjälper dig att i lugn och ro välja produkter med hjälp av checklistor, en blogg och en app.”

SOCIAL PEDAGOGERNA

MAMADOU DIALLO, KRISTIAN ZIVKOVIC & MAMSAIT JENG

“Social Pedagogerna vill vara en positiv påverkan på dagens generation genom att förebygga, coacha och motivera de vi arbetar med. Vår målgrupp är unga vuxna mellan 13-29. Vi har kompetens att förändra beteenden, jobba förebyggande samt påverka personer på ett samhällsriktigt sätt. Vi erbjuder bemanning och insatser som och för vuxna till skolor, verksamheter samt socialtjänsten för att kunna säkerställa att målgruppen får rätt verktyg och coaching för att kunna påverka sin framtid positivt. Vi vill vara med och påverka både individuellt och i olika gruppsammanhang så att målgruppen kan ha alla förutsättningar som behövs för att kunna sköta skolan, ha koll på samhällsnormer och vara redo för framtida insatser.”

HARMONY CANDLE

MAHAD MOHAMUD & HAFEZ HAMID

“De flesta ljus som finns i hemmet är giftiga. Harmony Candle är här för att ändra på det! De allra flesta ljus som säljs har plast i dess förpackning eller behållare. Bara i Sverige säljs det cirka 300 miljoner värmeljus per år. Majoriteten innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen, till exempel paraffin, som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Harmony Candle är miljövänliga ljus som är giftfria, plastfria och doftar riktigt gott – gjorda i ett unikt naturligt material. Genom att utmana hur man traditionellt tillverkar ljus har vi uteslutit de giftiga paraffinerna från vaxet, liksom plastförpackningar för att ge dig ett helt naturligt giftfritt, organiskt ljus perfekt för ditt hem. Våra ljus är handgjorda av kokos och sojavax, oljor med naturlig doft och har en träveke som sprakar när det brinner. Ljusen brinner i naturligt kokosnötskal. Majoriteten av kokosnötsskalen runt om i världen kastas eller bränns upp efter utvinning av fruktköttet och vatten. vi ta tillvara på denna fantastiska biprodukt – därav Harmony Candle.”

FATIMA'S

FADUMA HAJI HASHI

“Med smaker inspirerade från världens alla olika matkulturer så skapar vi på Fatima’s en helt ny variant av barnmat. Vår vision är att tillgodose ALLA barns särskilda matbehov – vare sig du föredrar halal-barnmat eller kosher-barnmat. Alla barns behov ska tillgodoses – vi kommer även att erbjuda smaker utifrån din egen matkultur.
Autentiska smaker tillagade med ekologiska råvaror. Det ska inte vara tråkigt att äta barnmat utan det ska vara en härlig upplevelse som vi på Fatima’s verkligen värdesätter.”

SPHER

ASSIYE SÜER,  JITTE SJÖSÄTER & MARCUS WINDING

“Många kvinnor vittnar om att deras oro inte tas på allvar av samhället, och oftast avfärdas eftersom problemet är så pass komplext och djuplodat att ingen riktigt vill eller vet hur man ska ta tag i det. Sphers mål är att gå till roten med problemet. Därför frågade teamet över 1400 kvinnor hur de känner sig när de är ute och vad de tror att de behöver. Det visade sig att hela 92 % känner sig otrygga eller har utvecklat ett sätt att försvara sig när de går hem själva. Alla bad om en app – så vi skapade en med deras önskemål som funktioner. Vårt mål är att se till att samhället lyssnar på kvinnor, och samtidigt får kvinnor att känna sig tryggare. Bland annat ska användaren kunna skicka notiser till sina nära och kära (och även till andra som använder appen), så att de kan hjälpa personen hem. Spher kommer även ge användarna möjlighet att betygsätta och kommentera gator, vägar, klubbar m.m. så att informationen når fram till rätt aktörer, som sedan kan se till att förändringar sker på riktigt!”

FYRA-APPEN

KHALIL ABOUHACHEM, MOHAMMAD HACHEM, ALA ABOU HACHEM, SHADI ABOUHACHEM, MOUTASEM ABU HASHIM, MAHMOUD  ABOU HACHEM & MOHAMED ABU HASHIM

“Fyra-appen är en matteapp som ska underlätta arbetet för lärare som idag har en enorm arbetsbelastningen på sig. Appen hjälper läraren med tilldelning av uppgifter, planering av lektioner, bedömning, kartläggning och mycket mer. Viktigast av allt – Fyra-appen kommer att frigöra dyrbar tid för läraren som i sin tur kan lägga den tiden på kvalitativ undervisning och elevers välmående. Vi hoppas att kunna vara med och bidra till en bättre skolmiljö, och i ett större perspektiv ett mer välmående samhälle.”

ENDOSIS

LEILA JASSIM, ANDREAS BERGLUND & ELILINOR MICHANEK

1 av 10 livmoderbärare lider av Endometrios – 90.000 av de är barn. Endometrios är en kronisk sjukdom, och idag tar det 8-10 år att få diagnosen. Endometrios är en samhällsekonomisk fråga, då sjukdomen kostar extremt mycket att hantera, och det är verkligen ett problem som bör tas på allvar. ENDOSIS kommer att vägleda, stötta och stärka genom att utbilda vårdinsatser, kommuner, myndigheter, kulturella föreningar, politiker och beslutsfattare. ENDOSIS utbildningsmetod är att exponera, utvärdera, konkretisera, förbättra och på så sätt kunna delge rätt verktyg för att ge rätt diagnoser – och framförallt rätt vård.”